joomla visitor

Antwoorden op vragen over NLP


Welke kwalificaties heeft de trainer van RaVisie?

RaVisie traint, coacht en adviseert al jaren privépersonen en bedrijven met NLP. In hun eigen opleidingslocatie in Woudenberg of in company organiseert RaVisie NLP-opleidingen die allemaal goedgekeurd en gecertificeerd zijn door de Society of Neuro-Linguistic Programming van dr. Richard Bandler.

Bas Licher van RaVisie heeft een aantal jaren dr. Richard Bandler geassisteerd in binnen- en buitenland bij congressen, cursussen en workshops. Er is daarom niemand in Nederland zó goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en technieken als hij. In februari 2011 werd Bas Licher de eerste Master NLP trainer in Nederland.

Welke mensen leren NLP?

Software-ontwikkelaars, artsen, studenten, ouders, coaches, allerlei soorten therapeuten, onderwijzers en andere onder-wijsgevenden, directeuren, psychologen, verkopers, sporters, trainers, adviseurs, IT professionals, marketing executives, chauffeurs, acteurs, muzikanten, schrijvers, tv- en radio-omroepers, beveiligingsbeambten, journalisten, fotomodellen, hotel managers, verpleegkundigen, ambtenaren, juristen, winkeliers, gezondheidszorg professionals, accountants, huisvrouwen/-mannen, politici, politieagenten, echtparen, tandartsen, secretaresses, reisleiders, personeelsfunctionarissen, fotografen, publicisten, ZZP’ers, postbezorgers, boekhouders, reïntegratie-managers, communicatiedeskundigen...

Heel veel mensen leren NLP voor hun werk, voor persoonlijke ontwikkeling, om effectiever te zijn, minder stress te ervaren of voor het oplossen van conflicten, angsten en fobieën. Of je nu in de IT werkt, controller bent of account manager, als P&O adviseur, kunstenaar of docent werkt; in elke bedrijfstak, voor elk beroep of functie doe je jouw voordeel met Neuro Linguïstisch Programmeren.

Hoe werkt 't?

Met NLP ontdek je hoe jouw brein en dat van anderen werkt, waardoor je beter contact maakt en je effectief leert uitdrukken. Iedereen kan het leren, want iedereen kan begrijpen hoe denkstrategieën werken en hoe taal daar invloed op heeft. Door daar mee bezig te zijn, kun je anderen en jezelf helpen ongewenste gewoonten, emoties en gedrag te veranderen en leer je beter met mensen om te gaan.

Is NLP gevaarlijk en manipulatief?

Het is niet gevaarlijk, wel manipulatief. NLP kan je leven verbeteren en net als andere communicatieve vaardigheden of psychologie kun je het ook negatief gebruiken. NLP is manipulatief omdat het je manier van denken, communiceren en je gedrag positief verandert. Het helpt je ook om andere mensen te beïnvloeden, maar je kunt anderen nooit forceren iets te doen wat ze niet willen doen. Je kunt mensen ook niet veranderen als ze niet willen veranderen.

Is NLP een soort psychologie?

Nee. dr. Richard Bandler en John Grinder hebben de technologie ontwikkeld die voornamelijk gebaseerd is op het modelleerwerk van dr. Richard Bandler. En degenen die het eerst gemodelleerd werden waren Fritz Perls en Virginia Satir. Fritz Perls was een Gestalttherapeut en Virginia Satir gezinstherapeut. Later volgde Milton Erickson, en daarna nog veel meer.

Wat doe je bijvoorbeeld met NLP?

Heb je wel eens gelet op hoe sommige mensen een verhaal vertellen? Met gebaren, met handen en voeten, de uitdrukking op hun gezicht, met een harde of juist zachte stem, met passie, drama of als een dood vogeltje. Al die dingen geven jou relevante informatie over het denkproces van die persoon. En dat geldt andersom natuurlijk ook. Door op een slimme manier te letten op wat jij zelf doet en zegt, vergroot je jouw effectiviteit.

Met NLP kun je mensen beter coachen, begeleiden of aansturen. Je kunt er beter mee lesgeven, betere teksten mee schrijven en betere voordrachten mee geven. NLP kun je combineren met alles wat je doet in jouw vak, maar ook thuis of op de sportclub bijvoorbeeld. Met NLP ontwikkel je zelf technieken die je toevoegt aan wat je al goed doet om het nog beter te kunnen. Jij bepaalt zelf wat je nodig hebt en hoe je dit doet en niemand anders.

Wat is een NLP Practitioner opleiding?

In de NLP Practitioner opleiding leer je in 7 aaneengesloten dagen de basisprincipes, de filosofie, houding, modellen en technieken van NLP en hoe ze voor jezelf en voor anderen te gebruiken. Het bestrijkt de voornaamste concepten en modellen en je leert de basistechnieken.

Wat zijn de voorwaarden om mee te kunnen doen aan een NLP Practitioner opleiding?

Dat je hersens hebt en die wilt gebruiken voor de verandering. Gevoel voor humor! Dat je kunt lezen, hoewel ... eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Door te luisteren en te doen leer je alles.

Wat is een NLP Master Practitioner opleiding?

Wil je Neuro Linguïstisch Programmeren integreren in wat je ook maar doet? Wil je NLP subtiel en onopvallend toepassen in werk of privé? Tijdens de NLP Master Practitioner opleiding van Ravisie ontwikkel je een eigen manier om basisprincipes, filosofie, houding en technieken toe te passen in jouw dagelijks leven en werk. Je leert jouw eigen potentieel kennen en NLP toe te passen op een elegante manier die past bij wie jij bent.

 

Wat zijn de voorwaarden om mee te kunnen doen aan een NLP Master Practitioner opleiding?

Oké RaVisie is uniek en als je bij ons de NLP Practioner opleiding hebt gedaan, dan kun je natuurlijk meteen inschrijven. Maar ook als je ergens anders een certificaat van deze opleiding hebt behaald kan dat. Maak eventueel eerst een afspraak voor een kennismakingsgesprek en leer Bas Licher alvast kennen.
Je kent het belang van rapport maken, je weet wat submodaliteiten en metaprogramma´s betekenen. En als je jezelf presenteert of een verhaal vertelt, wil je boeien zonder stress. In 10 dagen leer je snel en ontspannen jouw houding, gedrag en communicatie aan te passen aan verschillende situaties. Je bereikt daarom gemakkelijker, flexibeler en beter wat jij wilt. Leer die kunst beheersen en schrijf je nu in voor de NLP Master Practitioner opleiding van RaVisie.

Wat is NLP niet?

De term practitioner wordt in het Nederlands nogal verward met 'praktijk', daar doe je iets therapeutisch. Echter, je wordt geen psychotherapeut noch hypnotherapeut noch NLP-therapeut. Dat zijn andere opleidingen. Je leert NLP combineren met je eigen vak en toepassen in je leven. Zo zetten ik NLP in bij mijn organisatieadvies- en coachingswerk, vaak op zo'n manier dat mensen niet eens beseffen dat ik het doe. Ik leef NLP.

Waarom is de NLP opleiding van RaVisie uniek in Nederland?

Omdat ik de enige ben die 'NLP To the point' geeft. Ik gebruik NLP en hypnotische technieken, zodat je niet alleen bewust, maar ook onbewust leert. Er zijn geen NLP instituten in Nederland die het in zo'n korte tijd en volgens de huidige Bandler methode, doen. Daarnaast biedt RaVisie als enige in Nederland de mogelijkheid van NLP oefendagen, zodat je je NLP vaardigheden en technieken onder begeleiding kunt oefenen.

Hoe komt het dat RaVisie de NLP Practitioner in 7 dagen traint en anderen er langer over doen?

Hoe kan dat nou, anderen doen er toch veel langer over? Geen idee waarom dat zo is. Ik gebruik NLP om jou NLP te leren en daarom zul je snel een heleboel leren. NLP was toch bedacht om effectiever, slimmer en gelukkiger te worden? Dus ervaar zelf ook hoe het werkt: schrijf je nu in voor de opleiding NLP Practitioner bij RaVisie!
Wil je een NLP opleiding doen en wil je dat snel en effectief leren? Geen zin om daar een half jaar of langer iedere maand een weekend voor op te offeren? Dat hoeft ook helemaal niet: je leert beter en sneller als je helemaal in de wereld van NLP wordt ondergedompeld, het hoort, ziet, ruikt en proeft. Daarom traint RaVisie het complete NLP Practioner programma in slechts 7 dagen aan één stuk.

Hoe is de sfeer tijdens de opleiding?

Je zit niet uren naar een theoretisch verhaal te luisteren, maar je leert door samen met andere deelnemers te oefenen. Er wordt veel gelachen, soms een traantje weggepinkt en er worden bewust en onbewust allerlei processen in gang gezet. De sfeer is informeel. Je maakt kennis met mensen die hetzelfde willen leren, dezelfde passie delen. Draag kleren waarin je je prettig voelt en waarin je je gemakkelijk kunt bewegen. Zorg dat je fit bent en drink niet te veel alcohol. Drink veel water tijdens de opleiding. Er worden veel processen, bewust en onbewust, in gang gezet. Je systeem moet dat kunnen verwerken.

Komen mijn persoonlijke problemen, belemmeringen of trauma's aan de orde?

Niet inhoudelijk, dat zou je leerproces en dat van de groep negatief kunnen beïnvloeden. Als er toch onverwachts belemmeringen naar boven komen, zorg ik ervoor dat het in elk geval voor dat moment wordt opgelost, zodat je verder kunt gaan met NLP leren. Heb je meer steun nodig, dan lossen we dat buiten training op.

Wat moet ik doen voordat ik meedoe aan een opleiding?

Maak de tijd vrij. Om je certificaat te behalen verwacht ik dat je 100% van de tijd aanwezig bent. Soms moeten mensen een dag missen, die kunnen dat dan tijdens een ander blok inhalen. Van te voren kun je de woordenlijst doornemen, zodat je de terminologie herkent. Daarnaast: bereid je voor op een bijzondere ervaring, waarin je leert hoe je leuker en gemakkelijker kunt leven.

Doen we ook een examen?

Vanaf de eerste minuut! Ik bekijk steeds hoe je de stof oppikt en of je flexibel en werkelijk nieuwsgierig bent, daar is geen theoretisch of praktijkexamen voor nodig.

Slaagt iedereen?

Nee. Je moet de (basis)vaardigheden, technieken, patronen en concepten van NLP in kennis en kunde tonen. Daar zijn criteria voor. Die krijg je in het eerste uur van de training ook aangereikt. Tegelijkertijd leer je dat als je iets verknalt, je dat elegant kunt doen en ervan leert. Ben je zo flexibel, dan slaag je wel. Behalve 100% aanwezigheid is participatie aan (bijna) alle oefeningen tijdens de opleiding een vereiste, het durven maken van fouten ook.

Hebben jullie een 'niet goed geld terug regeling'?

Nee.

Hebben jullie een 'gespreide betalingsregeling'?

Ja. We willen dat je vooraf een bepaald bedrag voldoet. Voor het resterende: doe een redelijk voorstel.

Zijn er buiten de NLP opleiding ook oefengroepen?

Die kun je zelf organiseren als je dat wilt. Onze ervaring is dat het hele leven een grote oefengroep is. Elke gelegenheid gebruik je, elke vriend of vriendin die langskomt pak je bij z'n nekvel en gaat ermee aan de slag. RaVisie organiseert bijna elke maand een NLP oefendag, waar iedereen welkom is.

Waarom gebruiken jullie zoveel NLP termen?

Zodat het duidelijk is wat er precies wordt bedoeld. Er is woordenlijst met alle termen. De meeste termen zijn vertaald in het Nederlands, voor sommige termen is het de voorkeur om een Engels of Frans woord te gebruiken.

Hoe groot is de groep?

Minstens 6 - 12 deelnemers.

Krijg ik een certificaat?

Het certificaat wordt namens RaVisie uitgegeven door de Society of NLPTM. Op het certificaat staan de handtekeningen van Bas Licher, Richard Bandler en John La Valle (als voorziter van de Society of NLPTM. Het certificaat is dus internationaal erkend. De certificering is inbegrepen in het cursusgeld. Het certificaat moet elke 3 jaar verlengd worden.

Wat is The Society of Neuro-Linguistic Programming en wat doen die eigenlijk?

De Society is het grootste en oudste NLP instituut ter wereld. Het heeft meer mensen ter wereld gelicenseerd en gecertificeerd dan welk ander instituut. Opgericht door dr. Richard Bandler in 1978. Bandler is de enige binnen de Society die NLP trainers opleidt. De Society trainers moeten NLP opleidingen verzorgen, zelf regelmatig trainingen volgen en aantonen dat ze kwaliteit leveren, bijvoorbeeld door video opnames in te sturen. Zij moeten elke 3 jaar hun licentie verlengen en aantonen dat ze actief zijn in het NLP trainersvak en kwaliteit leveren. Als trainer van de Society sta je vermeld in de database van de Society. Als je er niet (meer) instaat, ben je waarschijnlijk 'vergeten' je certificaat te verlengen en mag je jezelf geen NLP-Trainer van de Society meer noemen.

Hoe schrijf ik me in?

Door het online inschrijfformulier in te vullen. Je ontvangt dan een rekening. Na betaling is je plaats gewaarborgd. Je kunt ook mailen in welke training je geïnteresseerd bent, dan sturen ik je de informatie en de rekening. Of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel me. Mijn gegevens vind je ook in de rechterkolom.