joomla visitor

Systeemopstellingen

Het idee voor systeemopstellingen is een afgeleide van het psychodrama, ontwikkeld door Jacon Moreno. O.a. op basis van het psychodrama ontwikkelde Virginia Satir haar 'systeemtherapie'. Als één persoon met een probleem kwam, behandelde ze het hele gezin. Deze werkwijze bleek zeer effectief en werd later door Richard Bandler en John Grinder bestudeerd. De manier waarop Virginia Satir werkt, heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP).
Bert Hellinger kwam later (via een Zwitsers echtpaar) in aanraking met systemisch werken en heeft in Europa veel bekendheid gegeven aan zijn "familieopstellingen". In de laatste jaren heeft Hellinger ervoor gekozen om de opstellingen vooral 'eenvoudig' te houden.

Onze ervaringen met systemisch werken beginnen in 1996 en hebben we vooral bestudeerd waar het vandaan kwam, hoe het verder ontwikkeld werd en op welke manieren het systemisch werken wordt toegepast.
Al direct vanaf het begin maakten we zowel positieve als negatieve ervaringen mee. Positief was de ervaring dat het werkte, negatief was in sommige gevallen de manier waarop de opstellingen begeleid werden en er geen nazorg was. Onze uitdaging was om het systemisch werken 'clean' te maken: geen drama, geen poespas, maar een interpretatie van de 'energie' die zo puur mogelijk is. En het is ons gelukt.

In deze workshop leg ik uit wat de principes zijn van systeemopstellingen*. Wat de manier is om de interpretatie zo zuiver mogelijk te houden, welke informatie wordt verstrekt aan de opgestelde deelnemers, hoe je een systeemopstelling stuurt (welke vragen je stelt) en hoe je met de 'vragensteller' omgaat gedurende het proces en erna.

*Het begrip 'systeemopstellingen' omvat alle ander mogelijk opstellingen, zoals familieopstellingen en organisatieopstellingen.

Ik ga o.a. in op:

  • Workshop systeemopstellingenwat zijn systeemopstellingen
  • de voorwaarden voor het werken met energiën in systemen
  • de verschillende vormen voor het werken met systemen
  • het sturen van een systeemopstelling
  • afronding en nazorg
 
Deze workshop staat open voor iedereen. Wil je leren om met systeemopstellingen te werken, ben je geïnteresseerd om meer te weten, of heb je misschien een vraag/probleem waarvoor je een opstelling wilt doen. 


Aantal dagen: 1
Werktijden: 11.00u tot 16.00u
Agenda  
Trainer: Marlies de Wolf
Plaats: 't Atelier, Meent 13, 3931 MD Woudenberg
Investering: 25,00 incl. btw
Bijzonderheden: Eigen lunchpakket meenemen

pdf
Download de brochure

 

 x 

Agenda Openmindhuis

okt
3

03/10/2021 13:30 - 16:30

okt
16

16/10/2021 11:00 - 16:00

nov
6

06/11/2021 13:30 - 16:30