joomla visitor
MT artikel
Het is komkommertijd en waar kunnen we het dus beter over hebben dan over, juist, komkommers! Ik ben volkomen allergisch voor die dingen. Herstel: wás...
Want ik ben ervan af. Ik durf komkommers aan te raken. Ik durf ze door te snijden. Ik durf eraan te ruiken en te likken. En ik krijg er geen uitslag van. Mijn ruim veertigjarige angst voor deze groente was dus een fobie. Bas Licher heeft me van die fobie afgeholpen. ‘Fast Phobia' heet dit onderdeel van de meerdaagse, neurolinguïstische opleiding die hij samen met zijn partner in een prachtige boerderij in het landelijke Woudenberg verzorgt.

Ik viel er derhalve met m'n neus in de boter. Nee, in de komkommer, want na mezelf wijs te hebben gemaakt dat de geur van dat voer echt niet erger is dan die van een flacon Chanel No. 5, hing ik mijn neus minutenlang tussen de groene schijfjes. Probleemloos. Het is vergelijkbaar met mede-NLP'er Emile Ratelband die mensen blootsvoets over hete kolen laat lopen. En dus kun je stellen dat Neuro Linguïstisch Programmeren altijd werkt. "Fout!" zegt Bas' partner Ben gedecideerd. "NLP werkt nóóit. Jíj werkt! NLP kan je hooguit een duwtje geven."
De mensen die zich in Woudenberg een duwtje laten geven, zijn zonder uitzondering blijmoedig te noemen. Ik ben nog nooit zo'n uitgelaten gezelschap tegengekomen.

"Het is maar goed dat dit de laatste dag voor het weekend is," zegt een van de deelnemers, "want ik val van de ene lachbui in de andere." Bas, droog: "Jullie zijn de beste groep die we deze zomer hebben gehad - en daar lieg ik niets aan." Homerisch gelach , want de groep beseft maar al te goed dat ze deze zomer ook de éérste zijn. Een deelnemer, ad rem: "En jullie zijn de beste NLP-trainers die ik ooit heb ontmoet!" Nog meer gelach. Wat heet: gebúlder.
En zo snikken en hikken we ons een weg door de dag - en ruimen we en passant wat angsten en blokkades op, al dan niet gebruikmakend van een drietrapsdissociatie, waarbij je je moet inbeelden dat je een film draait waarin je zelf speelt en waarnaar je zelf zit te kijken.
NLP, een zegen voor ieders zelfvertrouwen. Bas: "Ik had van de week een cursist die zei: ‘Ik heb het stuur van m'n auto moeten bijstellen, want ik kon de kilometerteller niet meer zien.' Weet je waarom? Hij bleek ineens rechtop te zitten!"
 x